МІЖНАРОДНИЙ МАРКЕТИНГ В УМОВАХ ВІРТУАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ЯК ВИКЛИК ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ КОМПАНІЙ - Дугієнко, Н.О.; Голубченко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження віртуальної мобільності як концептуальної та практичної основи реалізації міжнародного маркетингу українських компаній в умовах повномасштабної війни, цифрової трансформації та деструкції традиційної економічної інфраструктури. Визначено, що віртуальна мобільність – як здатність підприємств здійснювати маркетингову, логістичну та комунікаційну діяльність поза межами географічного розміщення завдяки використанню цифрових технологій – стала ключовим чинником збереження та масштабування бізнес-операцій у кризових умовах. Проаналізовано сучасні наукові підходи до розкриття сутності віртуальної мобільності, цифрової маркетингової поведінки та транснаціональної комунікації в умовах глобалізованого середовища. Обґрунтовано, що забезпечення ефективного міжнародного маркетингу за умов віртуальної мобільності вимагає не лише технічної модернізації, а й адаптації стратегій до культурного, поведінкового та інституційного контекстів цільових ринків. На основі емпіричних даних, статистичних звітів, галузевих досліджень і кейсів провідних українських компаній (зокрема Nova Poshta, Headway) охарактеризовано поточні практики цифрової експансії на ринки ЄС і Північної Америки. Виокремлено основні виклики: низький рівень оптоволоконного покриття, культурна неоднорідність аудиторій, дефіцит довіри до нових гравців на міжнародному рівні. Акцентовано на ролі державних ініціатив (Diia.City) та зовнішніх інвестицій (IFC, EBRD) у підтримці цифрового середовища. Сформульовано пріоритетні напрями подальших досліджень, що передбачають розробку ефективних моделей віртуально мобільного маркетингу, індикаторів результативності цифрових стратегій та механізмів державно-приватної взаємодії в сфері цифрової економіки України.