РОЛЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ КОМПЕНСАЦІЇ ВИТРАТ ЗА ГУМАНІТАРНЕ РОЗМІНУВАННЯ: ПРАВОВИЙ І УПРАВЛІНСЬКИЙ АНАЛІЗ - Ботнаренко, О.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню правових, інституційних та управлінських аспектів участі органів місцевого самоврядування у реалізації державної бюджетної програми компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. В умовах післявоєнного відновлення України дана Програма є одним із ключових механізмів повернення до господарського обігу потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель, особливо у громадах, які зазнали безпосередніх наслідків бойових дій. У статті обґрунтовано актуальність розширення ролі органів місцевого самоврядування в цьому процесі з огляду на їхню близькість до потреб населення, наявність інформації про структуру землекористування та можливість виконання функцій локальної координації. Автор аналізує низку управлінських бар’єрів, зокрема так звану «шахматну фрагментацію» полів, обмеження доступу до Програми індивідуальних землевласників, які не зареєстровані в державному аграрному реєстрі, та відсутність механізму представництва їх інтересів. Методологічну базу дослідження становлять порівняльно-правовий, функціональний та системний підходи, а також аналіз практики застосування постанови Кабінету Міністрів України № 284 від 12 березня 2024 року. У результаті сформульовано два варіанти нормативного вирішення ідентифікованих проблем: 1) уповноваження органів місцевого самоврядування на подання клопотань про включення додаткових ділянок до специфікацій договорів з операторами протимінної діяльності; 2) забезпечення права на консолідовану участь індивідуальних землевласників через представництво органів місцевого самоврядування.