СУПЕРЕЧЛИВИЙ ХАРАКТЕР СПІВПРАЦІ УКРАЇНИ З МІЖНАРОДНИМ ВАЛЮТНИМ ФОНДОМ - Колобердянко, І.І.; Серболова, З.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У сучасних умовах розвитку світового господарства зростає значення міжнародних фінансових організацій, які охоплюють соціальну й економічну сфери господарювання та є одними із важливих чинників забезпечення економічного розвитку країн, зокрема України, яка прагне відновити перспективи зростання. Тому дослідження співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями має значний науковий і практичний інтерес. Сучасний стан розвитку України пов’язаний з викликами зовнішнього та внутрішнього характеру. Результатом фінансово-економічної кризи стали зниження ВВП, проблеми платіжного балансу, девальвація національної валюти, значне скорочення сировинних доходів, стрімке падіння індексу промислового розвитку, зростання інфляції, масове безробіття, відсутність соціальних гарантій, крах банківської сфери. Усе це посилено політичною нестабільністю в результаті тимчасової втрати контролю над частиною території країни. Україна з метою уникнення дефолту звернулася за допомогою до міжнародних фінансових інституцій, зокрема Міжнародного валютного фонду (МВФ). У статті висвітлено хронологію співпраці України з Міжнародним валютним фондом, розкрито значення та роль кредитів фонду цієї інституції в умовах проведення в Україні економічних та соціальних реформ, виходу з економічної, фінансово-банківської та валютної криз. Розглянуто умови надання траншів МВФ за системою stand-by та розширеного кредитування для України та їх вплив на економіку. Досліджено переваги й недоліки співпраці України із цією фінансово-кредитною організацією, а також можливі результати впливу на економіку під час кредитування в майбутньому. Обґрунтовано необхідність подальшого розвитку співпраці України з Міжнародним валютним фондом у контексті відновлення економіки, фінансової та банківської систем, соціальної сфери.