ФОРМУВАННЯ НОВІТНІХ ТЕНДЕНЦІЙ ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В ПОСТКОНФЛІКТНИЙ ПЕРІОД - Ровенська, В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто аналіз тенденцій відновлення економіки України в постконфліктний період. Наведено механізм впливу міжнародних фінансових інститутів на розвиток фінансового потенціалу держави в постконфліктний період та виявлено оптимальні форми взаємодії України з міжнародними донорами. Окреслено перелік напрямів і завдань відновлення й економічного розвитку Донбасу за окремими галузями та за сценаріями його реінтеграції. Проаналізовано досвід розробки планів відновлення та реінтеграції території Донбасу. Досліджено проблеми створення стратегії відновлення зруйнованого потенціалу регіону. Запропоновано загальну модель розробки стратегічних документів з відновлення Донбасу. Визначено, що наслідки воєнного конфлікту на території України (тимчасова окупація частини Донецької і Луганської областей і анексія півострова Крим; порушення цілісності господарського комплексу країни й галузеві дисбаланси; втрата частини промислового потенціалу, зокрема в паливноенергетичному, транспортному й металургійному комплексах країни; мілітаризація економіки; розрив внутрішніх і зовнішніх господарських зв’язків та ін.) призвели до того, що вітчизняна макроекономічна система набула принципово нових якостей, що унеможливлює аналіз і прогнозування динаміки інвестиційних процесів на основі докризових закономірностей. Загалом через втрату урядом контролю над частиною території та триваючі бойові дії в суспільстві почались трансформаційні процеси, спрямовані на максимально швидку мобілізацію ресурсів для недопущення подальшої ескалації конфлікту. Вітчизняна економіка, що виявилася не готовою до військової агресії, була змушена здійснити перші кроки для переходу в новий для себе стан - економіку воєнного часу. Остаточна оцінка наслідків цього можлива лише після завершення бойових дій, а поточні розрахунки лише дають можливість спрогнозувати з певною ймовірністю подальший розвиток ситуації. Сьогодні зміцнення фінансового потенціалу України відбувається під значним впливом організацій Групи Світового банку та Міжнародного валютного фонду шляхом кредитування, надання гарантій та позик, консультації профільних відомств, що має позитивний ефект для розбудови миру та відновлення вітчизняної економіки.