РЕФОРМУВАННЯ ІНСТИТУТУ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ У КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТИКИ ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Череп, А.В.; Нурліхіна, Г.Б.; Осипенко, С.О.; Осипенко, О.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті досліджено етапи еволюції інституту місцевого оподаткування в Україні з урахуванням особливостей запровадження політики фінансової децентралізації. Визначено, що кожний етап реформування інституту місцевих податків і зборів збігається з етапами запровадження фінансової децентралізації в Україні. Виділено позитивні здобутки, а також недоліки, з якими зіткнулись органи місцевого самоврядування на кожному етапі побудови інституту місцевого самоврядування як основного джерела формування фінансових ресурсів. Установлено, що в період з 1993 по 2014 рр. місцеві податки і збори мали статус додаткового джерела формування доходів місцевих бюджетів, що не відповідало умовам запровадження децентралізації влади в Україні. Проаналізовано склад та структуру місцевих податків на кожному етапі реформування інституту місцевого оподаткування. Обґрунтовано доцільність змін у системі місцевого оподаткування, які впроваджуються на сучасному етапі розбудови політики фінансової децентралізації. Встановлено, що цей етап еволюції інституту місцевого оподаткування є найбільш результативним та ефективним порівняно з попередніми. Визначено, що в період з 2015 по 2018 рр. місцеві податки і збори становили основу власних доходів місцевих бюджетів, що відповідає міжнародній практиці та нормам чинного бюджетного законодавства. Виокремлено проблеми стягнення та підвищення ролі місцевих податків та зборів як інструмента формування власних фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування. Обґрунтовано подальші напрями реформування інституту місцевого самоврядування з урахуванням проблем, з якими зіткнулись органи місцевого самоврядування в межах реалізації політики фінансової децентралізації на сучасному етапі.