ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ МАРКЕТИНГОВОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Калюжна, Ю.В.; Лабенська, Ю.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Аналіз та оцінка ефективності маркетингової діяльності підприємств, а також контроль результативності є невід’ємним процесом для розуміння доцільності маркетингової стратегії, її перспективності та недоліків. Тим не менш, питання оцінки ефективності маркетингу досі залишається відкритим, адже в науковців не існує єдиного універсального підходу щодо вибору критеріїв класифікації та об’єктів, які необхідно брати до уваги під час оцінювання ефективності маркетингової діяльності. Проаналізовано основні підходи та методи вимірювання ефективності маркетингової діяльності підприємства, їх переваги та недоліки. Оцінка ефективності маркетингу повинна враховувати зовнішні та внутрішні фактори, поточні та кінцеві результати, що впливають на підприємство, маркетингові стратегічні й тактичні заходи. Тому автори дослідили складові елементи ефективності маркетингу, якісні та кількісні показники, а також показники прибутковості маркетингу та основні складові маркетингової орієнтації підприємства. Згруповано внутрішні та зовнішні показники ефективності маркетингу та уточнено їхню класифікацію. Розглянуто особливості використання фінансових і маркетингових показників для аналізу ефективності. Кожен із цих показників відіграє важливу роль у переході компанії на більш високий рівень ефективності та рентабельності маркетингу. З’ясовано, що розрахунок точних показників дозволяє приймати вірні рішення щодо збільшення ефективності та якості маркетингової діяльності організації. Оскільки ці показники тісно пов’язані, максимальної ефективності компанія може досягти лише за умови їх збалансованості. Більшість методів оцінки ефективності не охоплюють маркетингової діяльності загалом, а досліджують ефективність її окремих складових. Тому автори пропонують інтегральний показник оцінки маркетингової ефективності, що включає основні показники та об’єднує їх у єдину систему. Такий підхід дозволить більш точно коригувати маркетингову стратегію та порівнювати результати з конкуруючими компаніями.