УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄВИМ ЦИКЛОМ ПРАЦІВНИКА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Череп, А.В.; Гельман, В.М.; Рибалко, О.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено дослідженню теоретико-методичних аспектів управління життєвим циклом працівника. Hезалежно від посади і місця в ієрархічній структурі, будь-який працівник проходить ряд стадій у період своєї роботи в компанії. Обґрунтувано підхід до життєвого циклу працівника як до єдиного і комплексного об’єкта управління. Розглянуто концептуальні основи процесу управління життєвим циклом працівника. Акцентовано увагу на особливостях HR-управління з урахуванням впливу інвестицій у людський капітал на різних стадіях життєвого циклу працівника, з урахуванням впливу керівника на розвиток кар’єри персоналу. Увесь цикл і його елементи стають об’єктом контролю, аналізу, оцінки та впливу керівництва організації, служби управління персоналом. Основою виділення і позиціонування завдань, планування і здійснення функціонування і розвитку є кар’єрний цикл працівника. Циклічність виділяється як конструктивна основа, принцип побудови і механізм функціонування об’єкта управління. Із цього прямо випливає, що процедури проектування, розробки і здійснення цілеспрямованого впливу на кар’єрний цикл також повинні формуватися з урахуванням циклічності. Надано рекомендації щодо підвищення ефективності управління життєвим циклом працівника в розрізі стадій: залучення, адаптація, розвиток, утримання та вивільнення. На прикладі моделі "життєвий цикл працівника в організації з урахуванням його ставлення до власного професійного розвитку" розглянуто ефективність інвестицій у людський капітал, що дозволить менеджменту поліпшити управління персоналом і отримати максимальну віддачу від витрат на персонал. Зроблено висновок: для покращення управління персоналом у закладі вищої освіти важливим є урахування циклічності розвитку наукового-педагогічного працівника.