ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТТЄЗДАТНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ АКТИВІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇЇ - Коротаєва, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Проаналізовано сучасний стан машинобудівної галузі України, виявлено вплив глобальних трансформацій на інвестиційну діяльність. Визначено основні проблеми сучасного розвитку машинобудування в Україні. Об’єктом дослідження є інвестиційне забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, науково-методичних положень та практичних рекомендацій щодо формування механізму інвестиційного забезпечення інноваційних проектів підприємств машинобудування. Установлено, що розвиток машинобудування є своєрідним індикатором промислового та економічного рівня розвитку нашої держави. Проведено аналіз і встановлено, що одним з основних аспектів сталого розвитку галузі є стан розвитку економіки, що виражається в таких показниках, як експорт, імпорт продукції, рівень рентабельності машинобудівних підприємств, а також обсяг прямих іноземних інвестицій. Нині вітчизняне машинобудування значно відстає від розвитку інших країн світу. Методика цього дослідження полягає в обґрунтуванні економічної сутності й класифікації інвестицій, яка заснована на використанні методу системного аналізу та узагальненні наукових праць вітчизняних і зарубіжних учених у галузі дослідження забезпечення життєздатності вітчизняних підприємств на засадах активізації інвестиційної діяльності в умовах глобалізації. Проведена оцінка доцільності інвестування в машинобудівну галузь. Розраховані індекси промислової продукції та продукції машинобудівного комплексу, встановлено, що вони є індикаторами результативності вкладень в економіку України. Проведено аналіз машинобудування Запорізької області як одного із провідних видів діяльності в промисловості. Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення статті мають прикладне значення та можуть бути використані в інвестиційній діяльності суб’єктів господарювання в умовах глобальних трансформацій.