ЗНАЧЕННЯ ТА РОЛЬ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ У ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТА ДЕРЖАВИ - Крилов , Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено сутнісні характеристики інвестиційного проєкту. Визначено роль та місце інвестиційних проєктів в діяльності підприємств і держави. Зазначено, що за останні роки суттєво погіршилося функціонування промислових підприємств, основними причинами цього є зростання податкового навантаження, недосконале законодавство, нестабільність курсу валют, відсутність фінансування з боку органів державної влади, зростання цін на сировину та матеріали, посилення конкуренції, відсутність програм розвитку та підтримки малих і середніх підприємств, зростання відсотків за банківськими кредитами. Доведено, що наразі існує нагальна потреба в використанні інвестиційних проєктів, оскільки це не лише забезпечить надходження грошових коштів, а й покращить соціально-економічне становище як підприємств, так і держави взагалі. На основі аналізу праць вітчизняних та зарубіжних науковців встановлено переваги і недоліки існуючих підходів до трактування сутності поняття «інвестиційний проєкт». Запропоновано авторське визначення досліджуваної категорії, яке зважає на те, що інвестиційний проєкт характеризує не лише практичну діяльність, розробку відповідної документації, але й враховує ефективне використання наявних фінансових ресурсів, створення можливості для підвищення кваліфікації працівників, залучення професіоналів з-за кордону для набуття нового досвіду, зміни технології виробництва та виробництва нових видів продукції. З’ясовано основні риси, мету та ознаки інвестиційного проєкту.