ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНИЙ АПАРАТ ІНФОРМАЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ ТЕОРЕТИЧНОГО ДИСКУРСУ - Нікітенко, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Стаття присвячена актуальним проблемам інформаційно-інноваційного потенціалу підприємства, які обговорюються в контексті теоретичного дискурсу. Автор акумулює існуючі підходи до проблеми інформаційно-інноваційного потенціалу підприємства та формує в його дослідницькому понятійному та категоричному апараті, висвітлює основні моменти теми, досліджує проблемне поле зазначеної проблеми. Проаналізовано творчий та інноваційний потенціал підприємства, який є запорукою виживання підприємства; дослідження інформаційно-інноваційної системи підприємства та його складових; визначення творчо-інноваційного потенціалу підприємства як складного і суперечливого процесу в сучасному суспільстві. Автор вивчає наукові публікації, присвячені проблемам концептуально-категоріального апарату інформаційно-інноваційного потенціалу підприємства в контексті теоретичного дискурсу, акцентує увагу на поясненні аналізованої концепції. Розкрито, що інновації – це фокус науки, що вивчає складні системи, а знання формуються за рахунок постійного пошуку інформації із зовнішнього середовища через освіту та навчання, запити та технічні характеристики, вимірювання та зворотній зв’язок, що призводить до прямого накопичення досвіду. Автор робить висновок, що технологічний розвиток дозволяє нам створювати більш ефективні відновлювані ресурси, але, незважаючи на швидкий розвиток технології та впровадження інновацій у виробництво, кількість невідновлюваних ресурсів все ще обмежена, і навіть у випадку таких корисних копалин, які ще не стали ресурсом для країн, що розвиваються.