ОЦІНКА РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЗМІННОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Швець, Ю.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено специфіку функціонування промислових підприємств та розглянуто проблеми зростання рентабельності в сучасних умовах господарювання. Визначено важливу роль промисловості для розвитку економіки держави. Проаналізовано рівень збитковості промислових підприємств, витрати операційної діяльності. Для більш інформативного уявлення про сучасний стан операційної діяльності промислових підприємств в Україні проведено аналіз показників операційної рентабельності за визначений період. Для визначення причин зміни рентабельності та виявлення чинників впливу проведено факторний аналіз рентабельності виробництва на прикладі АТ «Мотор Січ». За результатами проведеного аналізу згруповано фактори впливу на рівень рентабельності операційної діяльності промислових підприємств. До основних факторів впливу відносяться: низька конкурентоздатність підприємств; погіршення якості промислової продукції; зношеність обладнання; високий рівень податкового тиску; високі ставки кредитування; підвищення собівартості продукції та зниження обсягів реалізації; нестача обігових коштів та основних засобів; зміна частки прибутку на 1 гривню реалізованої продукції. Визначено, що зниження рентабельності операційної діяльності підприємств машинобудування обумовлено рядом причин: відсутність інвестиційного капіталу; невідповідність виробничих потужностей потенціалу ринків збуту та низький рівень їх завантаження; подорожчання зовнішніх фінансових ресурсів; зменшення попиту на продукцію; розлагодженість процесу виробництва продукції; збої в постачанні сировини та матеріалів; нестача фінансового забезпечення; неефективність роботи маркетингового відділу; подорожчання зовнішніх фінансових ресурсів. Установлено, що зниження показників рентабельності операційної діяльності підприємств машинобудування Запорізької області збумовлене: втратою ринків збут; високою матеріаломісткістю продукції машинобудування; зношеністю основних фондів; зниженням рівня платоспроможності товаровиробників; зменшенням випуску продукції; скороченням внутрішнього попиту на вітчизняну продукцію; зростанням рівня заборгованості; незабезпеченістю якісними матеріалами. За результатами дослідження показників рентабельності операційної діяльності підприємств промислового сектора сформовано шляхи підвищення аналізованих показників: зняття з виробництва низькорентабельної продукції; зосередження виробництва на високорентабельній продукції; перегляд податкових норм для промислових підприємств; залучення іноземних інвесторів; реконструкція матеріально-технічної бази виробництва та запровадження нових технологій; запровадження ефективного фінансового менеджменту.