ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СТАТИСТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЧАСОВИХ РЯДІВ ЦІНИ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ІНСТРУМЕНТІВ - Васильєва, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено дослідженню статистичних характеристик динаміки ринків, що є важливим завданням для прийняття ефективних інвестиційних рішень на основі розуміння та передбачення поведінки цих ринків. Одним із базових методів дослідження є оцінка статистичних характеристик часових рядів ціни та прибутковості інвестиційних інструментів на ринку. Проведено порівняльний аналіз статистичних характеристик часових рядів ціни інвестиційних інструментів на прикладі трьох ринків: ринку золота, валютної пари EUR/USD та криптовалюти Біткоїн. Виявлено найбільш інформативні та показові статистичні характеристики та детально розглянуто гістограми розподілу частот часових рядів. На підставі цього зроблено висновок щодо відповідності кожного ринку засадам існуючих гіпотез, що описують динаміку ринку: гіпотезі ефективного ринку, гіпотезі фрактального ринку чи гіпотезі когерентного ринку. Установлено, що валютний ринок найкраще відповідає передумовам ефективного ринку. Це свідчить про зосередження на ринку раціональних інвесторів та низьку ймовірність отримання прибутку вище ніж середня прибутковість ринку. Ринок криптовалюти Біткоїн є когерентним. Він є найменш зрілим ринком і постійно перебуває під впливом настроїв натовпу, а не раціональних рішень інвесторів. Враховуючи швидкі зміни у фазах та настроях на ринку криптовалюти, цей інвестиційний інструмент може бути рекомендованим лише на короткостроковому горизонті інвестування. У зв’язку з тим, що ринок золота більш відповідає гіпотезі фрактального ринку, для інвестицій в біржове золото краще застосовувати методи фрактального аналізу. На підставі проведених розрахунків надано практичні рекомендації стосовно перспектив інвестування на кожному з трьох ринків.