ПРОГНОЗУВАННЯ ІНДЕКСУ ДІЛОВИХ ОЧІКУВАНЬ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ НЕЙРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Лось, В.О.; Очеретін, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто один із випереджаючих економічних індикаторів – індекс ділових очікувань (business confidence index, BCI). Цей показник характеризує стан економіки та бізнес ситуації країни. На його основі можна визначати майбутні зміни ділових циклів та економічні перспективи, оскільки його пов’язують з концепцією економічних циклів. BCI дає змогу виявляти та прогнозувати кризові явища, які відбуваються в економіці та розробляти можливі варіанти виходу із них. Запропоновано авторське бачення етапів прогнозування індексу ділових очікувань на основі нейромережевих технологій. Досліджено динаміку ВСІ вітчизняної економіки за останні одинадцять років (2008-2019). Сформовано систему соціально-економічних показників, які здійснюють вплив на ВСІ. На основі коефіцієнтів кореляції встановлено ступінь їх зв’язку з ВСІ та відібрано лише ті, які мають високий рівень зв’язку. На основі відібраних соціально-економічних показників було побудовано прогноз значення ВСІ на наступний період. Для прогнозування індексу ВСІ для української економіки було застосовано нейромережеві технології, у якості вихідних даних було обрано квартальні значення темпів зростання відібраних показників. Установлено, що отриманий прогноз повністю повторює тенденцію вихідного часового ряду. Помилка прогнозу становить 4%, що свідчить про високу якість отриманих результатів. Результати прогнозування свідчать про те, що в прогнозному періоді значення індексу ВСІ в Україні зменшиться на 3,12% порівняно з попереднім періодом та складе 115,96. Прогнозні значення індексу ділових очікувань дають змогу раніше за інші макроекономічні показники передбачати зміни бізнес-клімату країни.