АВС-КОСТИНГ ЯК ПРОГРЕСИВНИЙ МЕТОД УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ВИТРАТ - Пушкарь, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено сутність та принципи функціонального калькулювання як базової складової управління за видами діяльності. Цей підхід дає змогу реалізувати стратегію на реорганізацію бізнес-процесів господарської діяльності для досягнення раціонального рівня витрат, приймати обґрунтовані рішення щодо формування асортиментної і цінової політики, підвищити ефективність управління фінансовими результатами та потенціалом розвитку підприємства, що зумовлює його актуальність та практичну значимість для вітчизняних суб’єктів господарювання. У межах поставленої мети розкрито особливості АВС-костингу, пов’язані з принципово новим підходом до розподілу непрямих витрат та розрахунку собівартості продукції, з’ясовано, що відмінними рисами цього методу є розподілення витрат за низкою операцій, у процесі яких виникають витрати та визначення носія витрат для кожного конкретного виду діяльності, сформовано узагальнений алгоритм калькулювання за видами діяльності з деталізацією за кожним етапом, проведено порівняльний аналіз традиційних методів та АВС-костингу, виявлено переваги і недоліки цього методу. Результатом дослідження стала систематизація критеріїв ефективного застосування калькулювання за видами діяльності. З урахуванням яких, доведено доцільність впровадження АВС-костингу на вітчизняних підприємствах. Цей метод дає змогу точно визначити виробничі витрати, контролювати обсяг та причини виникнення витрат, ефективно управляти витратами та прибутком на рівні технологічних операцій, підвищити об’єктивність оцінки рентабельності продукції та ефективності бізнес-процесів. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є обґрунтування переваг упровадження АВС-костингу в поєднанні з АВВ методом як методичної основи процесно-орієнтованого управлінського обліку.