МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ЗБУТОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Терент’єва, Н.В.; Гельман, В.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Розглянуто актуальну проблему оптимізації оцінку ефективності управління збутовою діяльністю машинобудівних підприємств. У результаті проведеного аналізу наукових публікацій визначено основні критерії оцінки ефективності управління збутовою діяльністю, які використовуються вітчизняними та закордонними дослідниками. Крім того, проведене дослідження показало, що більшість авторів основну увагу приділяють безпосередньо розробці критеріїв та показників оцінки ефективності управління збутовою діяльністю, тоді як питання методологічної послідовності залишаються поза увагою дослідників, що значно зменшує можливості впровадження розробок у практичну діяльність машинобудівних підприємств. На підставі опрацьованих теоретичних джерел автори  запропонували методологічну послідовність оцінки ефективності управління збутовою діяльністю, яка передбачає виділення п’яти основних етапів: дослідницького, аналітичного, операційного, удосконалюючого та стратегічного. Для кожного із запропонованих етапів автори розробили порядок дій щодо оцінки ефективності управління збутовою діяльністю. При цьому вибір конкретних методів та показників оцінювання автор залишає на розгляд підприємства, що значною мірою підвищує можливості для практичного впровадження запропонованої методологічної послідовності в реальному секторі економіки, зокрема – на підприємствах малого та середнього бізнесу. Обґрунтовано доцільність впровадження запропонованої методологічної послідовності оцінки ефективності управління збутовою діяльністю в практичній діяльності вітчизняних машинобудівних підприємств, зокрема – малого та середнього бізнесу. Практична реалізація запропонованої методологічної послідовності дозволить оптимізувати оцінку ефективності управління збутовою діяльністю підприємств, що дозволить забезпечити умови для підвищення конкурентоспроможності та забезпечення сталого розвитку підприємств як на національному, так і на світовому рівні.