ВИКОРИСТАННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА ДЛЯ ВІДБУДОВИ ПОШКОДЖЕНИХ ОБ’ЄКТІВ ІНФРАСТРУКТУРИ ВНАСЛІДОК ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ НА СХОДІ УКРАЇНИ - Клименко, С.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено актуальній темі щодо використання механізму державно-приватного партнерства (ДПП) для вирішення важливих соціально-економічних проблем, зокрема пов’язаних із відбудовою пошкоджених або зруйнованих об’єктів інфраструктури внаслідок збройного конфлікту на Східній Україні. Розкрито сутність та законодавчі основи ДПП як форми ділових відносин між державним та приватним секторами економіки (у вигляді договорів про концесію, спільну діяльність, управління майном, змішаного договору тощо) з приводу реалізації проектів, що матимуть велику суспільну користь. Визначено, що ДПП являє собою співробітництво між державою та приватним партнером, засноване на довірі та прозорості, розподілі ризиків та відповідальності. Доведено, що ДПП є найбільш привабливим способом використання ресурсів (як матеріальних, так і нематеріальних) та досвіду приватного сектора для будівництва великомасштабних об’єктів інфраструктури.Також зазначимо відсутність стратегічного погляду на пріоритети державного інвестування в Україні, що негативно впливає на систему планування та управління державними інвестиціями загалом. Запропоновано стратегію використання державно-приватного партнерства для відбудови зруйнованих об’єктів інфраструктури внаслідок збройного конфлікту на сході України. Головна мета цієї стратегії полягає в забезпеченні населення якісною інфраструктурою та створенні сприятливих умов для сталого та динамічного економічного розвитку Луганської та Донецької областей з метою залучення вітчизняного та закордонного капіталу та людських ресурсів, а також розвитку екологічно чистих високотехнологічних галузей. Водночас  розроблена стратегія дозволяє подолати інфраструктурний дефіцит та зменшити навантаження на бюджети державного та місцевих рівнів.