ВПЛИВ ВПРОВАДЖЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОМИСЛОВОГОВИРОБНИЦТВА - Cвітлий, Д. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 1970)
Планування ресурсів підприємства (ERP) широко використовуються в компаніях усього світу та поступово знаходить своє місце в багатьох організаціях в Україні. Основна мета впровадження ERP – керування та координування всіх ресурсів, інформації та бізнес-процесів із загальних сховищ даних. Запропонована стаття детально аналізує впровадження автоматизованої системи управління на промисловому підприємстві Запоріжжя та його вплив на ефективність підприємства. У дослідженні проаналізовано зміни на малому виробничому підприємстві протягом 8 років. Для оцінки впливу впровадження АСУ на процеси управління підприємством використано метод тріангуляції трьох прийомів: опитування керівництва ІТ-відділу та адміністрації підприємства; опитування співробітників щодо їх уявлень про вплив впровадженої системи АСУ, а також вторинний аналіз даних існуючих організаційних даних, що включає річні фінансові звіти. Було проведене порівняння з емпіричними даними впровадження систем ERP у розвинутих країнах. Аналіз показує близькі результати, тому можна зробити припущення, що результати дослідження можуть застосовуватися до компаній подібного розміру, орієнтованих на виробництво. Для таких підприємств за умови належного виконання реалізація ERP-підходу та впровадження АСУ призведе до підвищення ефективності. Упровадження автоматизованих систем управління вимагає часових та фінансових витрат, а також волі керівництва, при цьому отримані результати економічної ефективності залежать також від ряду інших чинників. Також зазначено, що впровадження автоматизованих систем управління сприяє підвищенню ринкової конкурентоспроможності продукції підприємства за рахунок підвищення якості, зменшення часу виробництва, зниження собівартості та ціни продукції.