АНАЛІЗ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Бугай , В. З.; Горбунова , А. В.; Діброва , В. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Безпека підприємства передбачає безперервний, збалансований його стійкий розвиток, що забезпечується за допомогою ефективного використання усіх видів наявних ресурсів, яке відображається в позитивній динаміці економічних і фінансових показників. Визначено, що система показників, що визначає економічну безпеку підприємства характеризується різноманіттям, важко підлягає структуризації, їх значна кількість не завжди несе необхідне інформаційне навантаження. Економічні показники тісно пов’язані між собою. Тому тільки їх системне визначення може дати об’єктивну картину економічних загроз підприємства. Встановлено, що у наукових джерелах існують різні підходи до оцінки загроз економічної безпеки підприємств. Основними з таких підходів є індикаторний і ресурсно-функціональний. Визначено, що основними недоліками першого підходу є значна кількість індикаторів та складність визначення граничних їх значень, а також не врахування змін зовнішнього та внутрішнього середовища. Узагальнено, що застосування лише ресурсно-функціонального підходу до оцінювання економічної безпеки підприємства в сучасних умовах є необґрунтованим, оскільки власне безпека трактується як спроможність підприємства протистояти загрозам та забезпечувати його розвиток у майбутніх періодах. Недоліком даного підходу також є складність визначення індикаторів та їх граничних значень за усіма функціональними складовими. Обґрунтовано, що оцінку загроз економічної безпеки підприємства необхідно проводити не тільки у випадках економічних труднощів, але й для того, щоб їх передбачати, уникати, ефективно та раціонально використовувати економічний потенціал. Основні проблемні питання, що виникають та враховуються під час проведення оцінки економічних загроз підприємства, полягають у виявленні тенденцій та закономірностей розвитку підприємства в досліджуваному періоді, визначення проблемних місць фінансово-економічної діяльності та ступеня їх впливу на економічну безпеку підприємства, виявленні резервів, які можна використати для зміцнення економічної  безпеки.