СЦЕНАРНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПРАЦІВНИКІВ АПТЕЧНОЇ МЕРЕЖІ: трудовий потенціал, мотивація, когнітивне моделювання, імпульсна модель. - Макаренко, О.І.; Кудієвська , К. К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій розвитку трудового потенціалу працівників аптечної мережі. Визначено поняття трудового потенціалу працівника. Розроблено модель управління трудовим потенціалом на мікроекономічному рівні на основі сценарного підходу з використанням методів імітаційного моделювання та нечіткої математики.  Запропоновану модель апробовано на прикладі управління трудовим потенціалом працівників аптечної мережі. Визначено основні фактори впливу на трудовий потенціал працівника аптечної мережі. Оскільки більшість факторів, що впливають на трудовий потенціал працівника – якісні, для моделювання процесу управління трудовим потенціалом використано когнітивне моделювання та методи нечіткої математики.Експертним методом визначено вагові коефіцієнти для кожного фактору. Використано метод нечіткого виведення для розрахунку точкових оцінок працівників. Розроблено модель управління трудовим потенціалом працівника аптечної мережі, що дозволяє обґрунтовано приймати рішення щодо мотивації персоналу та дозволяє обґрунтовувати сценарії управління підприємством для збільшення трудового потенціалу працівників аптечної мережі. Визначено основні етапи побудови моделі управління трудовим потенціалом на мікроекономічному рівні на основі сценарного підходу. Для оцінювання впливу факторів на рівень трудового потенціалу працівника в динаміці проведено імітаційний експеримент із застосуванням імпульсної моделі. Запропоновано сценарії управління трудовим потенціалом працівника.