АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗАПОРІЗЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ - Ткаченко , С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто аналіз конкурентоспроможності промислових підприємств Запорізького району Запорізької області. В результаті дослідження виявлені особливості формування ефективного функціонування і розвитку промислових підприємств в Запорізькому районі Запорізької області, яке є багатогранним і досить складним, оскільки тісно пов'язане із загальним розвитком промислового виробництва, адаптацією підприємств до ринкового середовища і необхідністю підвищення конкурентоспроможності продукції, підприємств, галузі в цілому. У статті процес розвитку конкурентних стосунків в цій сфері і проблема підвищення конкурентоспроможності продукції промислових підприємств розглядаються як передумова досягнення стратегічних цілей розвитку підприємства. Обґрунтовано, що одним з дієвих методичних інструментів стимулювання організаційних, економічних, технологічних та технічних факторів підвищення конкурентоспроможності підприємств в Запорізькому районі Запорізької області в сучасних умовах є логістичний підхід. Акцентовано увагу на те, що слід також прагнути до безперервності планування та контролю функціонування системи управління конкурентоспроможністю на основі логістичних принципів який має дворівневу структуру. Тож, ефективна діяльність промислових підприємств в конкурентному середовищі означає, що їх виробнича та маркетингова діяльність повинна максимально повно відповідати споживчому попиту, забезпечувати максимальну окупність засобів виробництва і капіталу. Зроблено висновок що конкурентоспроможність є найважливішою умовою економічного виживання промислового підприємства, об'єктом постійної уваги і метою ефективного менеджменту. Визначено порядок стратегічних пріоритетів розвитку системи управління конкурентоспроможністю підприємств промисловості. Показана схема впровадження моделі підвищення конкурентоспроможності підприємств промисловості на основі логістичного підходу. Отже, означені проблеми, поряд з необхідністю першочергової уваги до стратегічного рівня формування інструментарію підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств на основі логістичного підходу, визначили актуальність теми даної наукової статті.