ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ЗАПАСАМИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО МСФЗ: запаси, обліково-аналітичне забезпечення, міжнародні стандарти фінансової звітності бухгалтерський облік, контроль, аналіз, зовнішні та внутрішні користувачі. - Панченко, О.М.; Лейко, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто питання формування обліково-аналітичного забезпечення управління виробничими запасами підприємства в умовах переходу до МСФЗ. Розкрито та схарактеризовано поняття сталий обліково-аналітично забезпечення управління виробничими запасами в умовах МСФЗ. Визначено, що обліково-аналітичне забезпечення управління виробничими запасами є  системою, що утворюється з сукупності елементів: облікової підсистеми, підсистеми контролю, підсистеми аналізу. Всі три підсистеми перебувають у взаємозв’язках та взаємозалежності один з одним для досягнення мети - формування своєчасної, достовірної, обґрунтованої, комплексної обліково-аналітичної інформації  щодо виробничих запасів для зовнішніх та внутрішніх користувачів. Доведено, що система обліково-аналітичного забезпечення управління виробничими запасами базується, у першу чергу, на даних бухгалтерського обліку, який складається з підсистем фінансового та управлінського обліку. Фінансовий облік призначений для узагальнення фінансових даних у формі фінансових звітів різним користувачам. Підсистема управлінського обліку щодо виробничих запасів вбудована в підсистему фінансового обліку завдяки процедурам аналітичного та оперативного обліку та генерує інші види інформації для здійснення прогнозів, формування  кошторисів, бюджетів тощо.  Сформульовані основні завдання для обліково-аналітичного забезпечення управління запасами на підприємстві. Обґрунтовано заходи, які необхідні для функціонування механізму обліково-аналітичного забезпечення управління виробничими запасами в умовах МСФЗ. До них відносяться: формування робочий план рахунків з урахуванням вимог до складання звітності за МСФЗ та завдань аналітичного, управлінського обліку; організація та оптимізація облікового процесу таким чином, щоб  якісно виконувався кожний з етапів функціонування обліково-аналітичного забезпечення щодо виробничих запасів.