РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ «ЄВРОПА 2020: СТРАТЕГІЯ РОЗУМНОГО, СТАЛОГО ТА ІНКЛЮЗИВНОГО ЗРОСТАННЯ» КРАЇНАМИ ЄС – КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ДЛЯ УКРАЇНИ: модель кругової економіки, стратегія економічного розвитку, інтенсивність НДДКР, ефективність використання ресурсів, податкова система. - Корінний , С.О.,; Кондратенко А., А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
В статті розглядається реалізація ЄС цілей, визначених у Стратегії «Європа 2020: Стратегія розумного, стійкого та всеосяжного зростання». Проаналізовано реалізацію цілей стратегії в контексті окремих країн. Визначено необхідність вдосконалення тих самих сфер в Україні, що і в ЄС. Було з’ясовано, які цілі вже досягнуті та які цілі буде важко досягти вчасно ЄС. Ситуацію в тих самих сферах в Україні розглянуто та порівняно з європейською. Досліджено динаміку змін сукупної різниці у кількості людей, які живуть на межі бідності чи соціального відчуження порівняно з 2008 роком у ЄС. Визначено та порівняно частки різних секторів серед джерел інвестицій у дослідження та розробки (НДДКР) в ЄС та Україні. Встановлено, що реалізуючи стратегію «Європа-2020» ЄС планує поступово трансформувати свою економіку з лінійної в циркулярну модель. Визначено основні фактори зміцнення економіки ЄС відповідно до стратегії «Європа 2020». Досліджено основні причини, що змушують країни ЄС перейти до економіки замкненого циклу. Визначено характеристики моделі циркулярної економіки, а також позитивні та негативні наслідки перетворення економіки країн ЄС на циркулярну. Встановлено основні проблеми, з якими можуть зіткнутися країни ЄС під час переходу до моделі економіки замкненого циклу. Доведено необхідність перегляду системи оподаткування в ЄС та Україні з метою стимулювання суб'єктів господарювання до швидкого впровадження принципів циркулярної економіки. Обґрунтовано основні причини для проведення подібних реформ в Україні. Визначено пріоритетні сфери реформування в Україні.