РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ЯК ОСНОВА ЖИТТЄВОЇ ПІДТРИМКИ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ: виробництво, аналіз, конкурентоспроможність, збитки. - Лепьохін , О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Досліджено сучасний стан діяльності машинобудівних підприємств. Встановлено, що провідне місце серед галузей промисловості займає машинобудування, оскільки воно тісно пов'язане з іншими видами економічної діяльності. Зазначалося, що машинобудування займається виробництвом машин та обладнання, що забезпечують виробництво товарів та послуг підприємствами інших галузей, стимулюючи тим самим їх розвиток та розвиток економіки держави. Виокремлено основні проблеми розвитку машинобудівних підприємств, формування їх кошика збуту та, відповідно, фінансових результатів. Виконано аналіз обсягів виробництва промислової продукції та продукції підприємств машинобудівної галузі. Оцінено структуру виробництва машинобудівних підприємств. Проаналізовано частку прибуткових та збиткових підприємств, розкрито проблеми спотворення фактичного стану ефективності роботи промислових підприємств та підприємств машинобудівної галузі. Зазначалось, що з урахуванням виявлених проблем найважливішими завданнями керівників машинобудівних підприємств є зміна стратегії, виведення підприємства на якісно новий рівень та запровадження політики диверсифікації продукції та сфер діяльності , розширення асортименту та номенклатури продукції. Внесені пропозиції щодо шляхів розвитку машинобудівних підприємств з метою підвищення ефективності їх діяльності, засобів до існування та розвитку та конкурентоспроможності.