ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ: корпоративне управління, детермінований хаос, фінансова стратегія, конкурентоспроможність. - Кущик , А. П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто актуальні питання формування корпративної фінансової стратегії в реальному секторі економіки. Показано, що розробка і реалізація виграшних стратегій, «створення майбутнього» вимагає виявлення або використання принципово нових можливостей. Першопроходець завжди отримує право формувати свої правила гри, стабілізувати новизну. Цьому сприяє застосування теорії хаосу, яка дозволяє створювати методи діагностики прихованих впливів, маніпулювання і деструктивного латентного управління конкурентоспроможністю та стратегією розвитку.Зазначено, що корпоративна фінансова стратегія є невід’ємною складовою частиною та важливим елементом системи менеджменту підприємства, посідаючи центральне місце серед його функціональних стратегій, визначає основні напрями підвищення ефективності управління його фінансовою діяльністю та розвитку фінансових відносин з контрагентами. Складність формування стратегії пов’язана з необхідністю врахування безлічі динамічних, нечітких, не завжди таких, що формалізуються цілей і орієнтирів, тому виникає вірогідність формування стратегії на основі суперечливих орієнтирів. Таким чином, стратегія є моделлю цілей, дій, можливостей корпорації на стратегічну перспективу, в основу створення і реалізації якої покладено організацію та управління фінансовими й іншими ресурсами системи. Ідеальною системою можна вважати таку систему, яка за допомогою зміни стратегії своєї поведінки на деякому етапі розвитку пристосовується до існуючої прогнозованої динаміки зовнішнього середовища і стабілізує свою ентропію на рівні природного.