АНАЛІЗ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ НАДХОДЖЕНЬ ДО БЮДЖЕТІВ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ - Баштанник , О.І.; Полова , А.В.; Максишко , Н.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Об’єднана територіальна громада (ОТГ) як об’єкт, утворений шляхом добровільного об’єднання територіальних громад в межах однієї області, має єдиний орган місцевого самоврядування, наділений додатковими повноваженнями та бюджетними надходженнями. На даний час актуальною проблемою для кожної ОТГ є усвідомлення не тільки обсягів бюджетних надходжень, але їх структури, характеру динаміки в цілому та у розрізі їх видів. Планування доходів ОТГ потребує їх прогнозування, а застосування релевантного інструментарію прогнозування зумовлює необхідність дослідження особливостей їх структури та динаміки. Метою цієї роботи є аналіз структури та динаміки надходжень до бюджетів ОТГ Запорізької області та розробка рекомендацій керівництву громад щодо вибору об’єкту, моделей та методів прогнозування надходжень. У роботі проведено аналіз сучасного стану реформи децентралізації в Запорізькій області. Проаналізовані динаміка і структура надходжень до бюджетів ОТГ Запорізької області за 2016-2019 роки. Визначено тенденції динаміки формування доходів місцевих бюджетів. Для бюджету Веселівської ОТГ проведено кластерний аналіз, на основі якого виявлено, що надходження розділяються на чотири групи, які мають подібну динаміку. Проведено фрактальний аналіз надходжень. На основі аналізу розроблено рекомендації щодо вибору об’єкту, моделей і методів для прогнозування надходжень.