КРИЗОВІ ЯВИЩА НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАШИНОБУДУВАННЯ: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ, ПРОБЛЕМИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ, ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ - Швець , Ю. О.; Сисоєва , П. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Сьогоднішня ситуація в Україні негативно впливає на машинобудівну галузь. Політико-економічна нестабільність, війна на сході та світова фінансова криза призвели до системної кризи національного господарства. Сукупність негативних факторів, що підштовхнули до кризових процесів вимагають створення та застосування механізму антикризового управління, що базується на комплексному аналізі динаміки та факторів їх виникнення. Криза як явище на підприємстві машинобудування спричинено невдалим керуванням та стратегією організації, неефективними зусиллями для підтримання конкурентних позицій на ринку. У статті розглянуто понятійний апарат з теми дослідження. Здійснено соціально-економічний аналіз стану машинобудівної галузі. Розглянуто зовнішні та внутрішні фактори кризових явищ на підприємстві. З’ясовані різновиди криз, що виникають в машинобудівній галузі. Охарактеризовано взаємозв’язок антикризового управління кризами в якості антикризового потенціалу для подолання криз. Ідентифікували кризові явища на прикладі окремого підприємства. Розглянули особливості та умови, що визначають ефективність функціонування механізму антикризового управління на підприємствах машинобудування. З’ясовано, що на антикризове управління підприємства також впливають додаткові фактори, що сформовані за певними ознаками: за масштабом, за станом, за причинами. Встановлено, що до основного антикризового потенціалу входять такі складові: виробнича, фінансова, ресурсна, організаційно-управлінська, інформаційна, трудова. Розглянуто основні шляхи протидії кризовим явищам на підприємстві ПАТ АК «Богдан Моторс». На аналізованому підприємстві визначено основні причини кризи та виділено проблеми антикризового управління. З’ясовано, що ефективними стимулами антикризового управління будуть: страхування фінансових ризиків покриття дефіциту власного капіталу, вживання заходів з досягнення дебіторської заборгованості, скорочення фінансових операцій на найбільш ризикованих напрямках діяльності, упровадження антикризових санацій та реструктуризації.