АНАЛІЗ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Колобердянко, І. І.; Кириченко , Я. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто тенденції державного управління щодо забезпечення енергоефективності економіки України. Актуальність наукових досліджень державної енергетичної політики у галузі енергоефективності зумовлена сучасними тенденціями інтеграційного розвитку країни, а також визнанням на державному рівні того факту, що сучасне законодавство про енергозбереження не відповідає сучасному рівню зв'язків з громадськістю. На сьогодні в галузі ефективного використання енергетичних ресурсів існує близько ста п’ятдесяти нормативних актів, система стандартів, низка інших нормативно-методичних документів. Ці акти та документи шляхом прямого чи опосередкованого правового впливу на відносини у сфері ефективного використання енергетичних ресурсів дозволили створити структуру державного управління та контролю у сфері енергетичних ресурсів, запровадити систему стандартизації паливно-енергетичних ресурсів тощо. Моніторинг енергоефективності має базуватися на чітко визначеній системі показників, яка, у свою чергу, повинна складатися з: інтегрованого узагальненого макроекономічного показника (енергоємність ВВП), показників, що характеризують енергоємність економічних секторів (енергоємність валової доданої вартості) та індивідуальна ефективність виробництва (послуг), а також показники, що характеризують енергоефективність певних технологій, видів обладнання, матеріалів. В контексті євроінтеграційних прагнень України, питання енергетичної політики та енергоефективності зокрема стають особливо актуальними, з огляду на проблеми, що виникають під час її реалізації. Автори аналізують механізм формування та реалізації державної енергетичної політики України в галузі енергоефективності загалом, динаміку споживання енергоносіїв, а також причини невиконання програм забезпечення енергоефективності економіки України. В свою чергу, проведений SWOT-аналіз енергетичної політики України демонструє особливі сфери, на які варто звернути першочергову увагу, для досягнення оптимальних показників у реалізації національної енергетичної політики.