ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЇ Й ТАКТИКИ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Андросова, О.Ф.; Шестопалова, О.В.; Червякова, В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено проблему вибору фінансової стратегії для підприємства, яка є досить актуальною, оскільки прийняття господарських рішень відбувається в ринковому середовищі. Доведено, що сучасне ринкове середовище характеризується нестабільністю економічних процесів, що спричиняє швидкі, часто непередбачувані зміни в економіці. Ринкові умови господарювання спонукають до безперервного вдосконалення системи управління фінансовою діяльністю підприємства, оскільки тільки так суб’єкт підприємницької діяльності може успішно функціонувати за умов жорсткого конкурентного середовища. Виявлено, що стратегічне управління фінансовою діяльністю підприємства є необхідним у сучасних умовах господарювання, оскільки спрямоване на створення передумов успішної економічної діяльності. Стратегічне фінансове управління ґрунтується на фінансовій стратегії підприємства, яка являє собою систему заходів, спрямованих на досягнення поставлених цілей у межах стратегічного управління фінансовою діяльностю. Доведено, що для забезпечення життєдіяльності підприємства необхідною є розробка обґрунтованої фінансової стратегії, яка б враховувала вплив зовнішніх та внутрішніх факторів. Для успішної роботи необхідно чітко визначити напрями діяльності та механізм їх реалізації. Встановлено, що фінансове планування, будучи одним із способів ефективної роботи підприємства, стає сьогодні реальною необхідністю. З’ясовано, що практичне використання фінансового планування на підприємстві дасть змогу керівництву одержувати оперативну інформацію про стан фінансових ресурсів підприємства, напрямки використання коштів, щоб значно підвищити ефективність прийняття управлінських рішень. У результаті ефективна стратегія дає змогу зайняти сильніші позиції на ринку, успішно функціонувати, незважаючи на непередбачувані обставини, конкуренцію та внутрішні проблеми, і забезпечити стабільний розвиток підприємства в довгостроковій перспективі.яка б враховувала вплив зовнішніх та внутрішніх факторів. Для успішної роботи необхідно чітко визначити напрями