ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ЯК УМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Гончарова, В.Г.; Радєва, О.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті досліджено сутність оптимізації структури капіталу як важливої умови забезпечення фінансової стійкості підприємства. Функціонування суб’єктів господарювання в сучасних економічних умовах конкуренції та зростання фінансових ризиків вимагають постійного дієвого контролю за фінансовими результатами та рівнем фінансової стійкості. Сформована структура капіталу є базовим чинником впливу на рівень фінансової стій- кості та джерелом ефективності діяльності підприємства і зростання сукуп- ної вартості бізнесу, що зумовлює актуальність та практичну значимість для вітчизняних підприємств визначення методів оптимізації структури капі- талу. У рамках поставленої мети виявлено взаємозв’язок структури капі- талу підприємства з його фінансовою стійкістю, розкрито сутність поняття «оптимізація структури капіталу», з’ясовано, що показник цільової струк- тури капіталу визначається на кожному підприємстві індивідуально на основі критеріїв оптимізації та з урахуванням цільових орієнтирів розвитку підприємства, надано характеристику методам оптимізації структури капі- талу та наведено методику їх розрахунку. Результатом дослідження стала розроблена класифікація методів регулювання структури капіталу за трьома групами методів та з деталізацією кожної групи на критерії оптимізації. На основі виявлених та систематизованих переваг і недоліків розглянутих мето- дів регулювання структури капіталу, обґрунтовано доцільність застосування при формуванні найбільш раціональної структури капіталу декількох мето- дів одночасно з метою врахування критерію максимізації рентабельності власного капіталу та зростання рівня фінансової стійкості підприємства. Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є обґрунтування методики аналізу ефективності управління структурою капіталу з викорис- танням показника EVA.