СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРІТЕТИ ВИКОРИСТАННЯ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ткаченко, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті досліджується оцінка та стратегічне управління конкурентоспро- можністю підприємства. Розглянуті основні концепції управління і питання удосконалення управління інноваціями, що направлені на підвищення кон- курентоспроможності підприємства. Обгрунтовано, що важливим аспектом системи забезпечення належного рівня конкурентоспроможності підприєм- ства є процес його оцінювання, в ході якого виявляються його сильні і слабкі сторони, приховані можливості та потенційні загрози, що у подальшому дає можливість ефективно планувати та розвивати діяльність на основі конку- рентних переваг. Визначення рівня конкурентоспроможності підприємства є початковим моментом планування його діяльності та розробки стратегії конкурентоспроможності. Для функціонування організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства необхідна система оцінки конкурентоспроможності, яка б врахувала інтереси інвесто- рів, підприємств, споживачів, держави. Акцентовано увагу на те, що відсутність єдиного розуміння суті поняття конкурентоспроможності підприємства обумовило неоднозначність тракту- вання даної категорії. В сучасних ринкових умовах підприємства діють в конкурентному середо- вищі. Зроблено висновок, що для забезпечення ефективної діяльності під- приємствам потрібно вивчати конкурентне середовище, визначати конку- рентні переваги та конкурентоспроможність. Визначено, що існують різні підходи до визначення конкурентоспроможності підприємства. Зроблено висновок що конкурентоспроможність підприємства це: порівняльна перевага, відмінність чи відносна характеристика, показник; властивість об’єкта управління (суб’єкта ринкових відносин) задовольняти потреби; система показників конкурентоспроможності та ефективності; під- сумковий показник стійкості роботи підприємства, ефективного використання ресурсів, здатності протистояти чи виробляти і збувати товари і послуги; здат- ність витримувати конкуренцію на ринку; займана частка ринку; критерій виходу підприємства на товарні ринки; гнучкість і адаптивність; рівень ком- петенції підприємства; пріоритетні аспекти конкурентоспроможності з ураху- ванням інтересів зацікавлених користувачів інформації про конкурентоспро- можність; якість і конкурентоспроможність продукції, що випускається. Зроблено висновки, що важелями підвищення рівня конкурентоспроможно- сті підприємства є фактори конкурентоспроможності. Встановлення визна- чальних факторів конкурентоспроможності здійснюють за їх впливом та в залежності від цілей і завдань управління конкурентоспроможністю.