УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ РЕМОНТІВ І МОДЕРНІЗАЦІЇ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА МЕТОДИ ЇХ УПРАВЛІННЯ - Череп, А.В.; Симанавичене, Ж.Й.; Дашко, І.М.; Корчук, Ю.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті досліджено питання економічної суті понять ремонти і поліпшення основних засобів та обліку витрат на ремонт і поліпшення основних засо- бів вести на окремих субрахунках і взаємозв’язок обліку з такими мето- дами управління, як планування, бюджетування, прогнозування, аналіз та внутрішньогосподарський контроль. Забезпечення вчасного оновлення та модернізації основних засобів є необхідним елементом управління засобами, без якого неможлива ефективна виробнича діяльність підприємства. Вироб- нича діяльність будь-якого підприємства обумовлена закономірностями відтворювального процесу і змінами, що при цьому відбуваються. Значна, а у багатьох випадках і переважна частина капітальних вкладень підприєм- ства здійснюється у вигляді будівель і споруд, машин та обладнання, тран- спортних засобів, технологічних ліній тощо – це призводить до необхідності розрахунку в основних засобах при створені підприємства, при його розши- рені, оновленні тощо. В умовах ринкової економіки основний акцент в роботі підприємств переноситься на виявлення резервів і шляхів зниження ресурсо- місткості виробництва продукції. Сьогодні питанню раціонального вико- ристання основних засобів приділяється значна увага на всіх рівня управ- ління, що покращує техніко-економічні показники діяльності, підприємста та вимагає постійного відновлення працездатності або поліпшення цих активів з метою збільшення майбутніх економічних вигод. Доведено, що на сьогодні немає єдності поглядів щодо економічної суті даних понять, загальноеконо- мічної та бухгалтерської термінології, питань організації контролю за про- веденням ремонтів і поліпшення та методами управління ними. Розглянуто основні форми відтворення основних засобів, що є необхідною умовою будь- якого виробництва. Усі витрати накопичуються на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». Проте, у П(с)БО 7 чіткого визначення відо- браження ремонту на рахунках бухгалтерського обліку не існує. Вважаємо необхідним для обліку витрат на ремонт основних засобів ввести рахунок 29 «Ремонт основних засобів» і відкрити до нього субрахунки 291 «Поточний ремонт основних засобів» та 292 «Капітальний ремонт основних засобів». Запропоновано відкривати до рахунку 152 аналітичні рахунки третього порядку за видами ремонтів та поліпшення об’єктів основних засобів: ство- рення власними силами (господарським чи підрядним способом); технічне переозброєння, модернізація (модифікація, добудова, дообладнання), рекон- струкція тощо; придбання за гроші; безоплатне отримання основних засобів; отримання у вигляді внеску до статутного капіталу; отримання в обмін. Така інформація може бути використана для управління підприємством та для ана- лізу різновидів поліпшення основних засобів на підприємстві.