ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТА МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: ПОДАТКОВІ АСПЕКТИ - Лищенко, О.Г.; Мишакова, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
У статті розглянуто сутність та роль обліково-інформаційного забезпечення стратегічного розвитку суб’єкта малого підприємництва в розрізі оподаткування. Надано характеристику сутності понять «обліково-інформаційне забезпечення» та «облікова інформація». Досліджено теоретичні основи формування податкової стратегії суб’єкта малого господарювання. Висвітлено поняття базової економічних категорії дослідження «податкова стратегія». Акцентовано увагу на невизначеність на законодавчому рівні терміну «податкова політика» та запропоновано визначення поняття на основі «облікової політики». Надано характеристику процесу формування податкової стратегії, а саме визначено та проаналізовано значимість етапів створення податкової стратегії на малому підприємстві. Наголошено на обов’язковість дотримання вимог Податкового кодексу України. З’ясовано негативні наслідки відсутності за систематизованого документа закріпленого на законодавчому рівні, який регулював би питання ведення обліку та оподаткування суб’єктів малого господарювання. Визначено сутність та роль створення податкової політики на підприємстві. Надано рекомендації щодо методології створення Наказу про податкову політику на малому підприємстві відповідно до норм Податкового кодексу України. Для узагальнення даних обліку податків, зборів та платежів рекомендовано розробити методологію ведення податкового обліку, що включає створення форм регістрів відповідно до потреб суб’єкта господарської діяльності, а також порядок відображення в них аналітичних даних по рахунках та даних первинних документів. Визначено умови покращення управління податковими процесами на підприємстві шляхом створення податкової стратегії, розробки податкової політики, впровадження процесу бюджетування податкових платежів та введення системи податкового планування шляхом вибору оптимальних умов оподаткування. На державному рівні запропоновано створити узагальнений стандарт ведення обліку на суб’єктах малого господарювання.