ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Саєнко, О.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено суть податкового регулювання та його вплив на розвиток промислових підприємств на основі зарубіжного досвіду з урахуванням вітчизняних особливостей. Використання зарубіжного досвіду податкового регулювання в сучасних умовах гармонізації української податкової системи зі світовою є надзвичайно актуальним. У межах поставленої мети визначено питання підходів до використання інструментів оподаткування в розвинених країнах (США, Велика Британія, Франція, Японія), виявлено спільні й відмінні риси вітчизняного механізму податкового регулювання, проведено аналіз інструментів податкового регулювання, описано їх види, елементи, висвітлено недоліки та переваги. Результатом дослідження стала сформована класифікація інструментів податкового регулювання діяльності промислових підприємств України. Запропонована класифікація підтверджує, що відповідно до світового досвіду, вітчизняні інструменти податкового регулювання використовуються в управлінні промисловими підприємствами майже за всіма напрямами, але їх регуляторний вплив залишається реалізованим не в повному обсязі у зв’язку з відсутністю використання такого напряму, як стимулювання інвестиційної та інноваційної активності. Доведено необхідність удосконалення інструментів податкового регулювання України з метою стимулювання інвестування та інноваційного розвитку промислових підприємств. Запропоновано напрями використання зарубіжного досвіду гармонізації приватних і суспільних інтересів у сфері оподаткування, а також у сфері інвестування та інноваційного розвитку промислових підприємств України. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є оптимізація вітчизняних інструментів податкового регулювання промислових підприємств для узгодження інвестиційних та податкових інтересів.