ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Шмиголь, Н.М.; Варламова, І.С.; Сулейманов, С.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Визначено, що розвиток металургійної галузі та використання наявних виробничих можливостей із максимальною ефективністю є одним із стратегічних напрямів економічної політики держави. Обґрунтовано, що незважаючи на значну кількість переваг, металургійні підприємства мають низку економічних проблем, які знижують рівень конкурентоспроможності продукції та не дозволяють виходити на міжнародні ринки. Доведено, що металургія є провідною базовою галуззю серед решти видів промисловості України та економіки країни загалом, яка впливає на стан економічного й соціального розвитку держави, адже виникнення складних ситуацій у функціонування металургійних підприємств автоматично проектується на збалансованість ринку праці, рівень життя населення. Здійснено порівняльний аналіз та визначено місце України на світовому ринку сталі та ринку ЄС, який показав, що національна металургія демонструє зменшення виробництва сталі, тоді як в ЄС спостерігається протилежна тенденція, тобто зростають обсяги виробництва, що відповідає загальносвітовим закономірностям. Це також підтверджує наявність економічних проблем у функціонуванні металургійних підприємств в Україні, незважаючи на наявність значного природно-ресурсного потенціалу. Виокремлено основні проблеми та перешкоди функціонування та майбутнього розвитку металургійних підприємств: використання застарілих технологій; низька продуктивність праці та висока матеріало- та енергоємність виробництва; зростання частки продукції з низьким рівнем; висока залежність металургійної галузі від світових цін та від тенденцій розвитку світового металургійного виробництва; низька конкурентоспроможність продукції національних підприємств металургії; недостатня якість та невідповідність продукції світовим стандартам.