РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УПРАВЛІННЯ ОСББ У КОНТЕКСТІ МОНІТОРИНГУ СТАНУ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Бречко, Д.О.; Максишко, Н.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Стаття присвячена обґрунтуванню та розробці проекту дворівневої інфор- маційної системи управління об’єднанням співвласників багатоквартир- ного будинку (ОСББ), що створює умови для моніторингу та підвищення рівня досягнення сталого розвитку Цілі (ЦУР) на рівні управління житлом. На основі аналізу Цілей сталого розвитку та завдань для їх досягнення на рівні ОСББ пропонується система показників та механізмів збору даних для моніторингу досягнення ЦУР, пов’язаних із ОСББ. Визначено, що в Україні відсутня система оцінки досягнення ЦУР для житлово-комунальних послуг, включаючи ОСББ. Обґрунтовано необхідність розробки інформаційної сис- теми як корисного інструменту збору даних та аналізу ефективності управ- лінських рішень на рівні ОСББ в контексті досягнення ЦУР. Для управління та підтримки діяльності ОСББ розроблено проект дворівневої інформацій- ної системи. Зокрема, були визначені функції для досягнення ЦУР на рів- нях правління ОСББ та органів місцевого самоврядування. Запропоноване рішення забезпечує принцип відкритості та доступності інформації шляхом консолідації даних в єдиному інформаційному просторі. Ця система дозво- ляє здійснювати моніторинг та аналіз показників досягнення ЦУР, коорди- нувати діяльність правління ОСББ та органів місцевого самоврядування, оцінювати результати діяльності з розвитку ОСББ, формувати звіти про їх діяльність, включаючи використання засобів аналізу даних. Перевага запро- понованої дворівневої системи полягає в тому, що підсистема першого рівня не має особливих вимог (до її реалізації, розробник тощо), крім її сумісності. Пропонований проект може бути використаний при розробці комплексної системи підтримки прийняття рішень у житловій сфері на рівні місцевого самоврядування та самоврядування.