ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ КІБЕРЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ - Череп, О.Г.; Саєнко, М.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2021)
Встановлено, що Інформаційна безпека (ІБ), як складова національної без- пеки (НБ), потребує використання всього комплексу механізмів моніторингу та прогнозування, але має свою специфіку. По-перше, ІБ є одним із найбільш технологічних секторів безпеки, що активно використовує сучасні інформа- ційні технології (ІТ). По-друге, ІБ розглядається як мінімум у двох аспектах: технічному (кібербезпека і кібервійни, тощо) і ідеологічному (пропаганда і інформаційні війни, тощо). По-третє, дані моніторингу, висновки та реко- мендації, що надає ІБ, є основою прогнозування у всій галузі національної безпеки. Розглянуто особливості напрямків прогнозування в сфері інформа- ційної безпеки (ПІБ) в контексті її як складової НБ та розвитку сучасних ІТ. Виокремлено небезпеки для дитини в інформаційному суспільстві. Обґрун- товано доцільність використання правового моделювання у правотворчій та правозастосовчій практиці, що дозволяє уникнути негативного впливу на свідомість дитини. Зазначено проблемні питання кібербезпеки та запропоно- вано шляхи подолання кіберзлочинності.