СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В РОЗРІЗІ СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ - Щебликіна, І.О.; Щебликіна, З.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено сутнісну характеристику стратегії інноваційної діяльності в розрізі розвитку економіки. Визначено, що на сучасному етапі господарювання стратегічний інноваційний розвиток підприємств являє собою процес цілеспрямованої зміни загального стану підприємства, і залежить він, певною мірою, від інноваційного потенціалу підприємства. Розглянуто характерні особливості стратегій та існуючі тенденції. Проаналізовано необхідність упровадження та формування стратегії інноваційного розвитку на підприємстві.Визначено, що головними завданнями інноваційної стратегії є ефективний розподіл і використання наявних ресурсів і можливостей, необхідних для розвитку на основі інновацій та інноваційної діяльності (потенціалу інноваційного розвитку), та адаптація до змін умов зовнішнього середовища шляхом пошуку нових способів і сфер реалізації потенціалу підприємства, приведення у відповідність внутрішніх можливостей розвитку до зовнішніх, які генеруються ринком. Окреслено підходи до управління стратегічним інноваційним розвитком, що існують на підприємствах, та висвітлені в працях багатьох зарубіжних та вітчизняних учених. Наведено зв’язок між стратегіями інноваційного розвитку підприємств та стадіями життєвого циклу. Проаналізовано систематизацію підходів щодо формування й реалізації стратегій інноваційного розвитку. Зазначено, що особливості формування інноваційної стратегії розвитку підприємства розглядають на трьох рівнях – корпоративному, бізнес-рівні, товарному. На корпоративному рівні розробляються загальні засади інноваційної стратегії як складової загальноекономічної стратегії розвитку. На бізнес-рівні здійснюється розробка заходів щодо розроблення й упровадження інновацій для кожної зі стратегічних зон господарювання. На товарному рівні розробляють товарну інноваційну стратегію й маркетингові програми з просування кожної з товарних інновацій на ринку. Висвітлено основні світові тенденції розвитку стратегічного інноваційного розвитку, подано аналіз інноваційної діяльності в глобальному розрізі. Зроблено висновки щодо наявних проблем ведення стратегічної діяльності в Україні, та запропоновано шляхи їх подолання.