ГЕНДЕРНО-ОРІЄНТОВАНЕ БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК ВЕКТОР РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ - Герасимова, В.О.; Якименко, С.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Поточні та стратегічні плани національних економік визначають пріоритети розвитку і як вони будуть реалізуватися, фінансуватися та контролюватися. В Україні інтеграція соціальних аспектів у процеси планування та бюджетування є новим та інноваційним внеском у подальший розвиток концепції бюджетування, орієнтованого на результат. Зазвичай проблеми щодо забезпечення гендерної рівності не розглядаються належним чином та не враховуються на етапах планування, реалізації та фінансування.  Статтю присвячено вивченню актуальної проблеми впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування на всіх рівнях бюджетного процесу. Розглянуто зарубіжний досвід використання гендерно-орієнтованого бюджетування, проаналізовано спільні та відмінні риси впровадження в різних країнах. Визначено, що важливим результатом впровадження гендерної бюджетної ініціативи є ефективне використання бюджетних коштів, що свідчить про важливість урахування гендерної проблематики під час формування бюджету, а також можливість на цій основі підвищувати якість і доступність послуг для дівчат і хлопців, жінок і чоловіків. Досліджено період реалізації проекту «Гендерно-орієнтоване бюджетування в Україні» стадії його інтеграції та перспективи розвитку проекту. Ця тематика має перспективу дослідження з напрямку детальнішого вивчення гендерних процесів з метою якісного використання та впровадження у вітчизняне законодавство; удосконалення процесу збору даних стосовно гендерних аспектів та методів їх оцінки, задля ефективнішого розподілу фінансового ресурсу бюджету.