АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У СФЕРІ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Iващенко, О.В.; Попова, В.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Важливою умовою життєдіяльності сучасного підприємства є вміння його системи управління забезпечити кадрову, а відповідно, і економічну безпеку. Проблеми, які порушують кадрову безпеку, вимагають посилення соціальної відповідальності і на індивідуальному рівні, і на рівні підприємства. Соціальна відповідальність – це сфера діяльності, спрямована на поліпшення добробуту всіх зацікавлених сторін: співробітників, суспільства, навколишнього середовища. Систематизовано основні складові соціальної відповідальності підприємства по відношенню до співробітників. До них слід віднести мотивацію й оплату праці, умови праці, підтримання й розвиток творчого потенціалу персоналу. З огляду на численні проблеми у сфері охорони праці вітчизняних підприємств і високий рівень виробничого травматизму, важкі умови праці і, як наслідок, високий рівень професійних захворювань, питання посилення соціальної відповідальності в сфері охорони праці та промислової безпеки є надзвичайно актуальними в сучасних умовах. До проявів соціальної відповідальності в сфері охорони праці та промислової безпеки на підприємствах відносять: забезпечення безпечних і здорових умов праці на виробництві; забезпечення високого рівня промислової безпеки;  реалізація заходів, спрямованих на запобігання виробничого травматизму та професійних захворювань; якнайшвидша ліквідація наслідків аварій і нещасних випадків; забезпечення дотримання національного законодавства в сфері охорони праці та впровадження міжнародних стандартів охорони праці на підприємствах; вдосконалення систем управління промисловою безпекою; сертифікація на відповідність систем управління охороною здоров'я та безпекою персоналу відповідно до вимог міжнародних стандартів. Своєю чергою, як підприємство (організація) має бути соціально відповідальним перед своїм персоналом, так і персонал повинен бути відповідальним перед підприємством (організацією). Багато проблем, пов'язаних зі зловживаннями персоналу, та внутрішніх загроз у системі кадрової безпеки могло б не виникнути, або мати менші негативні наслідки при високому ступені соціальної відповідальності персоналу і відповідального ставлення підприємства до здійснення господарської діяльності. Соціальна відповідальність персоналу перед підприємством може проявлятися через підтримку особистої безпеки та безпеки оточуючих людей, профілактику здоров'я, поліпшення результатів праці, підтримання сприятливого морально-психологічного клімату в трудовому колективі.