СУТНІСТЬ ТА ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИРКУЛЯРНИХ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ В УКРАЇНІ (НА ПРИКЛАДІ ІНДУСТРІЇ МОДИ) - Колобердянко, І.І.; Кондратенко, А.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти впровадження циркулярних бізнес-моделей в індустрії моди. На прикладі шведської компанії Nudie Jeans розкрито сутність циркулярної індустрії моди. Внаслідок проведення аналізу існуючих в галузі тенденцій виділено передумови виникнення концепції циркулярної індустрії моди та розкрито сутність проблем, з якими сьогодні стикається галузь. Визначено, що нині індустрія моди є однією з найбільш забруднюючих довкілля з-поміж усіх галузей економіки в світовому масштабі. Як ще одну вагому проблему виділено неоднозначність потреб споживачів щодо продукції галузі. В результаті аналізу наукової літератури та практичного досвіду відображено загальний вигляд циркулярної бізнес-моделі в індустрії моди та виділено основні етапи життєвого циклу продукції в циркулярній бізнес-моделі індустрії моди, розкрито їх особливості. Проаналізовано особливості процесу переходу компаній галузі до циркулярних бізнес-моделей. Завдяки проведенню даного дослідження виділено переваги застосування циркулярних бізнес-моделей в індустрії моди та основні проблеми, з якими стикаються підприємці при їх впровадженні. Проаналізовано циркулярну бізнес-модель шведської компанії Nudie Jeans, розглянуто її особливості на кожному з етапів життєвого циклу продукції. Виділено основні напрямки сприяння реалізації концепції циркулярної індустрії моди. На основі проведеного аналізу стану індустрії моди України виділено її потенціал та обґрунтовано необхідність сприяння розвитку даної галузі в Україні з урахуванням сучасних тенденцій до впровадження циркулярних бізнес-моделей. Визначено головні напрямки сприяння держави розвитку української індустрії моди на засадах концепції циркулярної економіки.