ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВИХ ГРУП В СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Гамова, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Стаття присвячена дослідженню особливостей формуванню фінансово-промислових груп у світі. На сучасному етапі в країнах з розвитою ринковою економікою основною формою функціонування фінансового капіталу є фінансово-промислова група. Вона являє собою об’єднання банківських, промислових і інших монополій на основі системи участі, особистої унії, довгострокових фінансових відносин і інших зв’язків. У рамках цих груп досягається визначена координація економічної діяльності підприємств, що входять до неї, перерозподіл акумульованого в банках позичкового капіталу, відносна стійкість нагромадження капіталу. Інтегровані структури стають основою великого бізнесу. Характерними ознаками цих груп стали завершеність і цілісність внутрішньої організації, наявність функціональних центрів управління з орієнтацією як на фінансове ядро групи, так і на промислово-торговельну спеціалізацію. Основою глобалізації сучасної міжнародної економіки є транснаціональні корпорації (ТНК). Зазначено, що в сучасних умовах транснаціональні ФПГ займають одну із ключових позицій у формуванні та функціонуванні міжнародного бізнесу і є найбільш активними учасниками міжнародних економічних відносин і потужною рушійною силою, спрямованою на інтеграцію національних економічних систем окремих країн у світову економічну систему. Найважливішою причиною, котра спонукає до організації фінансово-промислових груп, є забезпечення відносної дешевизни інвестиційних ресурсів, що акумулюються у фінансових установах (банках, фондах, страхових компаніях) групи. Це дозволяє підтримувати всю структуру в активному стані і є немаловажним чинником у конкурентній боротьбі. Фінансове промислові групи можуть переструктуризуватися відповідно до вимог динамічних змін на різноманітних рийках при менших структурних витратах у порівнянні з іншими економічними об’єднаннями подібного масштабу. Особливої уваги заслуговують інноваційні достоїнства ФПГ тим більше, що недостатня інтенсивність інноваційних процесів — ключова вада економіки України. Присутність великого капіталу в економіці України забезпечує посилення інвестиційних процесів.