ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОПОДАТКУВАННЯМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ КРИЗИ - Огренич, Ю.О.; Кармазіна, В.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Обґрунтовано, що розвиток сільськогосподарського комплексу та його інвестиційна підтримка є одним з найперспективніших завдань для України. Проведено дослідження специфіки роботи органів ДПС та визначено місію, завдання, структуру, можливі проблеми, а також необхідність реформування структури. Також акцентовано увагу на процесі здійснення управління оподаткуванням сільськогосподарських підприємств, розкрито систему існуючого оподаткування, тобто статус платників 4-ї групи аграріїв, проаналізовано надходження до бюджету у вигляді єдиного податку. У статті розглянуто ефективність роботи агробізнесу за період останніх років. Досліджено статистичні дані щодо динаміки частки, яку займає АПК у структурі вітчизняного ВВП у фактичних цінах, суми прямих інвестицій у сільське господарство та динаміки частки агропромисловості у сукупному вимірі прямих інвестицій. Проаналізовано міжнародні рейтинги щодо виробництва та експорту сільськогосподарської продукції. Узагальнено статистичні дані щодо зміни сум фінансування АПК у рамках державних програм підтримки, а також іноземних інвесторів. Особливу увагу приділено детальному ознайомленню з оподаткуванням та сучасними діючими програмами фінансування галузі. Сформовано позитивні аспекти та недоліки оподаткування сільського господарства. Виокремлено шляхи їх подолання задля удосконалення управління оподаткуванням підприємств та покращення інвестиційного клімату в нашій країні.