МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ РІВНЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Урусова, З.П.; Лепьохін, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
В даний час розроблено і застосовується безліч різних методик оцінки рівня ефективності +корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) компаній. В даний час не існує єдиного підходу і єдиної методики оцінки КСВ, проте, здійснюються подальші спроби пошуку нових методів і підходів, які дозволили б оцінити соціальну відповідальність компанії в рамках прийнятої оціночної системи, і вдосконалити вже існуючі. Статтю присвячено розробці науково-практичних рекомендацій щодо визначення оцінки рівня соціальної відповідальності та запропоновано алгоритм розрахунку рівня корпоративної соціальної відповідальності підприємств. В результаті аналізу існуючих методів визначення рівня корпоративної соціальної відповідальності, доведено, що ідеальних сучасних методологічних підходів до вимірювання ефективності КСВ немає, оскільки важливість окремих напрямків КСВ все ще є предметом наукової дискусії. Деякі з методик оцінки КСВ полягають в зіставленні отриманих результатів з встановленими стандартами. Інші методики ґрунтуються на доповненні отриманих за допомогою застосування стандартних оцінок характеристик, які також описують результативність КСВ через призму її впливу на стейкхолдерів, але які при цьому не завжди вимірюються в кількісних показниках. Особливістю оцінки ефективності відносин соціальної відповідальності є низький рівень технологічності управління в даній сфері. Розробка оцінки ефективності соціальних технологій, незважаючи на всі їх різноманіття і різноманіття соціальних інвестицій, значно відстає від запитів практики. Оцінку корпоративної соціальної відповідальності потрібно розглядати як процес оцінювання та кількісне або якісне вираження стану соціально відповідальної діяльності компанії. В статті запропоновано використовувати для побудови узагальненого показника корпоративної соціальної відповідальності підприємств функцію бажаності Харрінгтона.