ОБҐРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Череп, А.В.; Мороз, Н.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті досліджено динаміку показників інноваційної активності промислових підприємств. Проаналізовано динаміку обсягів фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств в Україні, а також проведено аналіз показників фінансового забезпечення інноваційної діяльності промислових підприємств України та Запорізької області. Виконано аналіз інноваційної діяльності промислових підприємств за видами проведених інновацій. Дослідження показали, що незважаючи на визнання ролі інновацій для економічного розвитку держави, сучасний стан економічного стимулювання як чинника інноваційної діяльності підприємств в Україні свідчить про недостатні умови для реалізації інноваційного потенціалу. Встановлено, що обсяг витрат підприємств України можна поділити на внутрішні та зовнішні НДР. Зазначено, що витрати на дослідження та розробки мають поступово зростаючу тенденцію, що означає, що підприємства України з кожним роком витрачають більшу суму грошей на виконання пошукових, теоретичних та експериментальних робіт для виявлення прихованих можливостей створення інноваційних продуктів та технологій, а також на роботи, які пов’язані з розробкою конструкторської та технологічної документації. Обґрунтовано необхідність розвитку інноваційної активності підприємств та доведено, що витрати на інноваційні процеси є засобом розвитку промислових підприємств. Також виявлено перешкоди, що стримують інноваційну активність промислових підприємств і запропоновані заходи щодо їх усунення.