МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ ЗАЛІЗОРУДНОЮ ПРОДУКЦІЄЮ: СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА ПРОБЛЕМИ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Венгерська, Н.С.; Лубенець, І.О.; Рябчук, К.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті представлено аналіз особливостей міжнародної торгівлі залізорудною продукцією. Розглянуто сучасні проблеми у виробництві продукції на прикладі ПрАТ «Запорізького залізорудного комбінату». Виокремлено зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на міжнародну торгівлю України з країнами Європейського Союзу. Визначено, що серед внутрішніх було виділено такі, як: знищення виробничої бази металургії та пов’язаних галузей, спричинених військовими діями на Сході України, високий рівень невизначеності щодо майбутнього важкої промисловості, знецінення національної валюти, фінансова нестабільність, загроза блокування доступу до портів Маріуполя та Бердянська в Азовському морі для потреб зовнішньої торгівлі, невідповідність нормативно-правових актів України з країнами ЄС, низький інвестиційний клімат в країні, соціально економічна нестабільність. Серед зовнішніх – зростаюча кількість конкурентів (як національних, так і з третіх країн) та протекціонізм, що діє на ринку ЄС, вплив Covіd-19 на тенденції у міжнародній торгівлі. Проаналізовано перспективи торгівлі залізорудною продукцією між Україною та країнами ЄС. Виявлено тренди у торгівлі залізорудною продукцією на міжнародній арені, зумовлені зовнішніми та внутрішніми факторами. Розглянуто імпорт та експорт української продукції. Запропоновано заходи щодо покращення співпраці України та ЄС у міжнародній торгівлі залізорудною продукцією. Виокремлені рушії впливу на збільшення експорту залізорудної продукції.