АНАЛІЗ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ - Cheverda, S.S. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті висвітлюються особливості програмних засобів управління ІТ проєктами для визначення оптимального варіанта з найкращими характеристиками якості і високою ефективністю за рахунок економії часу, фінансових та матеріальних ресурсів. Зазначено, що ІТ підприємства можуть досягти конкурентної переваги шляхом впровадження інформаційних систем управління проєктами, а саме с комплексної системи управління проєктами. Автором описано базову та інструментальну частини системи, її функції, що реалізуються за допомогою інформаційних технологій. В основу сучасних інформаційних технологій покладено такі принципи як: інтерактивний режим роботи, гнучкість процесу, інтегрованість (узгодженість) з програмними продуктами. Завдання інформаційних технологій управління проєктами полягає у наданні користувачеві широкого спектру функціональних можливостей щодо проєктної діяльності. Системи управління проєктами розглянуто як набори інструментів, методології, методів і ресурсів, що використовуються в процесі управління, включають засоби для планування завдань, складання розкладу, управління бюджетом, розподілу ресурсів, документування, формування звітів, спільної роботи виконавців. Автор аналізує шість систем управління проєктами: ActiveCollab, JIRA, BaseCamp, Trello, Wrike, TeamworkProjects, описує функціональні можливості кожного інструменту. В статті наведено результати порівняння систем управління проєктами, обґрунтовано відмінності та переваги сервісів, надано рекомендації щодо вибору системи управління проєктами. Також на підставі представленого аналізу розглядається альтернатива у вигляді розробки власного програмного рішення та його доцільність.