ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОЇ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ - Олейнікова, Л.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Встановлено, що на сьогоднішній день, проблеми підвищення конкурентоспроможності є актуальними та досліджуються вченими в усьому світі. Досліджено змістовне наповнення такого місткого явища, як конкурентоспроможніть держави з урахуванням конкурентоспроможності податкової системи, виокремлено концепції, які характеризують визначення сутності конкурентоспроможності через призму ключових параметрів, всі з яких є складовими конкурентоспроможності. Досліджено ключові чинники сучасної, переважно технологічної, конкурентоспроможності податкової системи. Виокремлено погляди на фактори, що визначають рівень конкурентних переваг представниками економічних шкіл, які висувають різні пропозиції щодо того, які заходи необхідно вживати для зміцнення конкурентоспроможності в межах країни, що є суб’єктом такої конкуренції. Виокремлено невирішені проблеми: фактори впливу на рівень конкурентоспроможності податкової системи; способи вирішення проблем зростання конкурентоспроможності економічних систем; виокремлення конкурентних переваг країни. Запропоновано авторське визначення сутності поняття «конкурентоспроможність держави» як здатність у довгостроковій перспективі забезпечувати стійкість і прозорість діяльності державних та недержавних інститутів на засадах загальноприйнятих міжнародних стандартів і правил, забезпечуючи фундаментальні права й свободи громадянам, гарантуючи права власності та виконання обов’язків з метою здобуття конкурентних переваг на зовнішніх ринках. Запропоновано інституційні умови забезпечення конкурентоспроможності системи оподаткування та надано ключові її характеристики.