EVENT-МАРКЕТИНГ ЯК РІЗНОВИД КРЕАТИВНИХ РІШЕНЬ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Ігнатенко, Р.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
У статті досліджено сутність event-маркетингу та основні засади здійснення такої діяльності у сучасних умовах господарювання. Встановлено, що event-маркетинг – це маркетинг, спрямований на організацію спеціальних заходів, з метою формування думки у запрошеної на захід аудиторії. Головна мета цієї діяльності – зробити з події, яка спочатку може бути рутинною та нецікавою, ефективний маркетинговий інструмент, який дозволить отримати максимальну користь, а також впливати на зовнішню (споживачі, партнери) або внутрішню (персонал) аудиторії. Визначено основні етапи event-маркетингу, до яких віднесено наступні: попереднє сповіщення про захід; проведення заходу у формі різноманітних конференцій, презентацій, промоушн-акцій, концертів, виставок тощо; формування подальшої інформаційної хвилі. Також окреслено три event-стратегії підприємств у сучасній маркетинговій діяльності підприємств. Зокрема, такими стратегіями визначено – проведення заходів (конференції, виставки, симпозіуми, концерти, промоційні виступи, форуми, презентації, VIP‑заходи, вечірки і т. д.), відвідування заходів, спонсорство заходів. Визначено найпопулярніші event-заходи маркетингової діяльності, серед яких надано характеристику конференціям, семінарам, форумам, VIP‑заходам, презентаціям нових товарів та pop up магазинам, вечірках та різного роду корпоративних свят. Досліджено практику втілення event-заходів маркетингової діяльності на прикладі кейсів світових компаній, зокрема висвітлено успішні практики event-маркетингу компаній Google, Coca-Cola, IMG Worlds of Adventure, Lean Cuisine, Guinness Zappos у СШІА, ОАЕ, Індії, Пакистані та інших країнах світу. Перспективами подальших досліджень визначено з’ясування економічної та соціальної ефективності застосування event-маркетингу.