ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РИНКУ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ - Щебликіна, І.О.; Щебликіна, З.В.; Лабенська, Ю.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2022)
Досліджено особливості організації маркетингової діяльності ринку тютюнових виробів, проведено аналіз маркетингової товарної політики тютюнових виробів в Україні на прикладі компанії Philip Morris Internаtional. Зазначено, що товарна політика відіграє важливу роль в комерційній і маркетинговій діяльності підприємства, оскільки, визначає дії, спрямовані на забезпечення потреб споживачів та досягнення економічної ефективності підприємства при реалізації продукції. Ринок тютюну в Україні динамічно розвивається, незважаючи на зусилля щодо скорочення споживання тютюнових виробів, і займає провідне місце за обсягами податкових відрахувань до держбюджету. Тютюнова галузь є висококонкурентним середовищем. Виробництво сигарет та тютюну в Україні контролюють транснаціональні тютюнові корпорації, що створили спільні підприємства з колишніми державними підприємствами. В результаті проведено маркетингового аналізу було визначено, що основними представниками національного ринку тютюнових виробів є Philip Morris Ukraine, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International, ВАТ «Прилуки». За допомогою SWOT‑аналізу було проаналізовано товарну політику компанії Philip Morris Internаtional і визначено, що сильними сторонами компанії є те, що вона розробляє та продає десятки популярних регіональних, національних та міжнародних брендів, починаючи від Marlboro до Parlament. Незважаючи на різні заходи, спрямовані на обмеження рекламних та маркетингових можливостей тютюнової індустрії, компанія продовжує трансформувати свій власний бренд у щорічно зростаючу компанію. Одним з основних недоліків глобального розвитку компанії є незахищеність перед проблемами місцевої економіки. Зміни валютного курсу можуть суттєво вплинути на бізнес у ключових регіонах. Проаналізувавши ефективність товарної політики компанії, на прикладі продуктів з різних цінових сегментів ринку, визначено, що товарна структура Philip MorrisInternational є досить збалансованою та запропоновано можливі шляхи вдосконалення маркетингової діяльності компанії.