УКРАЇНСЬКЕ БДЖІЛЬНИЦТВО ЯК БРЕНД КРАЇНИ ТА ЕЛЕМЕНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - Кушнір, С.О.; Діброва, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню галузі бджільництва в Україні. В ній було визначено поняття «бджільництво», а також розглянуті основні функції галузі. Проаналізовано кількість існуючих пасічників в Україні та загальну кількість бджолосімей. Порівняно особливості виробництва меду та обсяги експорту меду в тис. тон станом на 2020 р. в Україні в порівнянні з такими країнами, як Америка, Туреччина, Аргентина, Китай, Узбекистан та Мексика та визначено місце України в світовому експорті меду, його обсяги та динаміку зростання, проаналізовано основних країн імпортерів українського меду, серед яких країни ЄС, Америка, Туреччина, Ізраїль та інші. Визначено необхідність збільшення квот на експорт меду до Європи, на основі даних про експорт українського меду на початку 2022 року. Проаналізовано альтернативну продукцію із меду, а також визначено важливість запилення бджолами рослин. Розглянуто основні проблеми галузі в цілому, а також проблеми, які виникли під час війни, серед них роз’єднаність пасічників, масова смертність бджолосімей, недосконалість нормативно-правової бази та відсутність її гармонізації із світовими директивами, застарілість технологій, недостатній рівень освіти, великі грошові та фізичні втрати через воєнні дії. Зроблено висновок, щодо необхідності створення бренду українського меду, а також збільшення прибутку, за рахунок доданої вартості.